SONJA IZ BEOGRADA NAM JE OTKRILA KAKO ĆE POTROŠITI 20.000 DINARA KOJE DOBIJAJU NJENI OSNOVCI: "Klinci jedva čekaju"
Knjige, Foto: Espreso

POMOĆ

SONJA IZ BEOGRADA NAM JE OTKRILA KAKO ĆE POTROŠITI 20.000 DINARA KOJE DOBIJAJU NJENI OSNOVCI: "Klinci jedva čekaju"

Isplata novca počinje od 1. septembra

Objavljeno:

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je pre dva dana da će ove školske godine, umesto kompleta udžbenika, svi roditelji na teritoriji grada u septembru dobiti 20.000 dinara po svakom osnovcu i srednjoškolcu.

Podsetimo, Grad Beograd je u 2023. finansirao nabavku udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce u prestonici, a ove godine su odlučili da to bude novčana pomoć od 20.000 dinara za svakog đaka.

To znači da porodice koje imaju dva školarca mogu računati na pomoć od grada od 40.000 dinara, tri đaka 60.000 dinara.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapićfoto: beograd.rs

Kada počinje prijava, do kada će trajati i kada počinje isplata?

Prijava počinje već sledeće nedelje, odnosno u ponedeljak 22. aprila, u školama u Beogradu i trajaće sve do kraja avgusta.

Isplata novca počinje od 1. septembra.

Kako je naveo Šapić, roditelji će ostavljati svoje podatke, odnosno račune na koje će biti uplaćen novac.

Kako se može iskoristiti novac?

Roditelji koji od Grada Beograda dobiju po 20.000 dinara za svakog školarca od tih para moći će da kupe ne samo komplet udžbenika već će im ostati novca za odeću i opremanje đaka na početku nove školske godine.

Knjige
Knjigefoto: Espreso

Jedna mama iz Beograda, Sonja, ispričala je za Espreso kako će ona potrošiti ovaj novac:

Imam dvoje dece, a kada se dobija novac namenjen njima, uglavnom se na njih i potroši. Dovoljno su veliki i čuju po školi da će dobiti neke parice ili vaučere, i onda naravno da su "dosadni" i jedva čekaju da to i potroše. Tako da se kod nas uglavnom praktikuje kupovina za njih. Kako se ova sredstva dobijaju u septembru, taman će dobro doći da se deci uzmu potrebne stvari za školu, odeća i obuća, toga nikad dosta. A i iskreno, često se odeća cepa i prlja, pa su potrebne i česte kupovine novih stvari. U zavisnosti od količine novca, ako ima dovoljno, uvek iskoristimo i da odemo negde za vikend u prirodu ili posetimo nešto što do sada nismo.

Besplatne knjige Ministarstva prosvete

Pomoć Grada Beograda nema nikakve veze sa besplatnim udžbenicima koje dodeljuje Ministarstvo prosvete. Prijava za besplatne udžbenike Ministarstva traje do 20. aprila. Pravo na udžbeničke komplete imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca koja nastavu pohađaju po IOP-u, zatim đaci sa retkim bolestima, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Bonus video:

00:29

Cane promocija knjige poezije

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.